MERCİMEK
Kırmızı Mercimek

MERCİMEK (Lens Culunasis Medik)

 

Hastalıkları, Zararlıları ve Mücadelesi

Yabancı Otlar

Mercimekte ekimden sonra, çıkış öncesi olarak kullanılan ilaçlar henüz deneme safhasında olduğundan tavsiye edilememektedir. Çıkış sonrası uygulanan ilaçlar, mercimek ve yabancı otlar çıkıp mercimeğin 8-10 cm, yabancı otların 3-5 yapraklı oldukları devrede kullanılır. Yabancı ilaç mücadelesinde kullanılan ilaçlar şunlardır;

 

Etkili Madde

Kullanma Dozu Dekara (Preparat)

Diclofob-Methly 200 cc
Flauzifob-Methly 100-200 cc
Dinosebacetate 3000 cc

 

 

Mercimek Yeşil Kurdu

Mercimek ve nohutta zarar yapmaktadır. Yumurtalardan çıkan larvalar yumurta kabuğu ile yaprağı kemirerek beslenir, 3 ve 4 dönem larvalar daha çok tomurcuk ve çiçekte zararlı olur. Son dönemlerde kapsülü delerek nohut ve mercimek danelerini yerler. Sürvey sonucunda yeterli yoğunluk saptanan yerlerde mücadeleye başlanır. İlaçlamalar koruyucu mücadele şeklinde ve larvaların ilk dönemlerinde tek uygulama olarak yapılır.

Kullanılacak İlaçlar ve Dozları

Etkili Madde Adı ve Yüzdesi

Formülasyon Dekara Doz
Endosülfan 32.5

WP

150
Chlorpuyrifos 40.8

EM

180
Deltametrin 2.5

EM

50
Cypermetrin 20

EM

40

 

 

 

 

 

Mercimek Hortumlu Böceği

Ergin ve Larva dönemlerinde zararlı olur. Erginler bitkilerin ilk gelişme dönemlerinde fazla zarar yaparlar. Yaprakların kanarlarından kemirerek yer yer oyarlar. Larvalar ise bitkinin kök ve nodozitelerinde beslenme yoluyla zararlı olurlar. Saldırıya uğramış bitkilerde zayıf gelişme, solma hatta kuruma görülebilir.

Mücadelesi

Kültürel önlemler olarak, bitkilerin hızla gelişmesini sağlamak amacıyla iyi bir toprak işlemesi yapılamalı ve tohumlar fazla derine ekilmeli, münavebe uygulanmalı ve ara yıllarda uygun gübreleme yapılamalıdır.

Kimyasal Mücadele

Bitkilerin 5-10 cm boyda oldukları dönemde tek uygulama olarak yapılır.

Kullanılacak İlaçlar ve Dozları

 

Etkili Madde Adı ve Yüzdesi

Formülasyon Doz (Dekara) Preparat
Azinphos Methly 2.5

Toz

3 kg
Malathion 5

Toz

3 kg
Fenitrothion 3

WP

3 kg
Thiodan -

WP

150 cc

 

 

Apion

Erginleri yapraklarda küçük, delikçikler açarak zarar yapar. Erginler yapraklarla beslenmesine karşın asıl zarar tepe tomurcuklarında yaşayan larvaları tarafından yapılmaktadır.

Larva bitkinin büyüme gözünü kurutur. Bitkilerde büyümede durgunluk ve yan gözler verme zorunluluğu doğar.

 

Böyle bitkiler yeterli kapsül veremediğinde direkt olarak verimde düşme olur. Şiddetli zarar görmüş bir tarla uzaktan duman renginde görülür ve bitkiler kısa ve bodur kalırlar.

Yeşil Mercimek

 

Mücadelesi

Derin sürüm, münavebe ayrıca tarla içinde ve çevresinde kışlamaların uygun barınak ve bitki bırakmamak gelecek yılın ergin populasyonunu azaltabilir.

Kimyasal mücadelede hedef kışlamış erginler olduğundan ergin çıkışlardan sonra yumurtlama başlamadan ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamada geç kalındığında yumurta larva sayımı esas alınmalıdır. Kontrollerde hem ergin hem de larva bulunursa her ikisini etkileyen bir ilaç kullanılmalıdır. İlk ilaçlamadan 20 gün sonraki kontrollerde larva veya ergin yoğunluğu savaşımı gerektirecek düzeyde olursa ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır. Bu dönemde sitonalarında (Hortumlu Böcek) aynı tarlada yoğun olması durumunda her ikisini etkileyen bir ilaç seçilmelidir.

Kullanılacak İlaç ve Dozları

 

Etkili Madde Adı ve Yüzdesi

Zararlı Adı Apion

Sitoa

Form

Dozu (Dekar) Preparat

Fenitrothlon 50 Ergin+Larva Ergin

EC

200 cc
Endosulfon 35 Ergin+Larva -

EC

150 cc
Deltamethrine 2.5 Ergin Ergin

EC

50 cc
Monocrothophos - Ergin Ergin

EC

200 cc

 

 

Mercimek Tohum Böceği

Kışı ergin olarak tane içinde mercimek ambarının kuytu köşelerinde mercimek yığını içinde ve tarlada bitki artıklarında taşlık kayalık yerlerde geçirir. Nisan ayından itibaren çıkışlar başlar. Mayıs ayında çiftleşmeler olur ve ardından yumurtalarla, yumurtadan çıkan larva tarlada çiçek yada kapsül üzerine yerleşir. Tohumu delerek tohum içinde ortalama 30 günde larva gelişimini tamamlar. Pupa ve ergin olur. Böylece danede zarar yapmış olur. Delikli danelerin çimlenme gücü düşer. Satış fiyatı düşer ve besin değeri azalır.

Mücadelesi:

Koruyucu Önlemler:

Temiz tohum kullanılmalıdır. Hasat ve harman geciktirilmeden yapılmalı, tarlada kalan artıklar derine gömülmeli veya yakılmalıdır.

 

Kimyasal Gübreleme:

Tarlada yılda tek döl veren baklagil böceklerine karşı mücadeleye çiçeklenme başlangıcında başlayarak 10 gün ara ile 2 ilaçlama yapılmalıdır.

Kırmızı Mercimek

 

Koruyucu İlaçlama:

Ambarda döl vermeye devam eden türlerin zararlarını ve çıkan erginlerin ertesi yıla geçişlerini önlemek amacıyla fümigasyona tabi tutulmuş ürüne, ürün ambara konurken uygulanır.

Tarlada Kimyasal Mücadelede Kullanılan İlaçlar ve Dozları

 

Etkili Madde Adı ve Yüzdesi

Formülasyon

Doz (Dekara) Preparat

Delthametrin 2.5

EC

40 ml
Fenitrothion 50

EC

150 ml
Triazophos 40

EC

100 ml
Fenthion 50

EM

200 ml
Azinphos-Methly 2.5

Toz

3 kg

 

 

Ambarda kimyasal mücadelede kullanılan ilaçlar ve dozları

 

Etkili Madde ve Yüzdesi

Formülasyonu

100 m2 Yüzeye Preparat

1 Ton Ürüne Preparat

1 m3 Ürüne Preparat

1 Çuval Ürüne Preparat

Malathion 60

E.M.

200

-

-

-

Malathion 25

W.P.

500

-

-

-

Malathion 20

E.C.

625

-

-

-

Bromophos 36

E.C.

300

-

-

-

Malathion 2

Toz

-

-

-

-

Hidrojen Fosfür 33

Tablet

-

30 gr

3 gr

3gr

 

 

 

 ANA SAYFA