KAUÇUK,LASTİK AĞACI (Ficus elastica)
Familya: Moraceae
Orjini ve Gelişmesi: Parlak koyu yeşil yapraklı tropikal Asya kökenli bir bitkidir. Ana vatanında 30 m kadar boya ulaşır. Ülkemiz koşullarında evlerde 2,5-3 m kadar boylanmaktadır.
Toprak: Bitkinin büyüklüğüne uygun saksılar içinde, drenajı iyi olan standart saksı harcında yatiştirilmektedir.
Gübreleme: Bitkinin büyüme ve gelişme döneminde 15 günde bir kez yapraklı bitkiler için hazırlanan gübreden verilmelidir. Bitki kışın dinlenme döneminde olduğundan gübreleme yapılmamalıdır.
Sulama: İlkbahar ve yazın bolca sulanmalı, toprak yüzeyi her zaman nemli tutulmalı, ancak saksı harcı hiçbir zaman su içinde bırakılmamalıdır. Kışın da düzenli bir sulama yapılmalı, ancak su miktarı azaltılmamalıdır.
Işık: İyi ışık alan, ancak uzun süre direkt güneş ışığı almayan bir yerde bulundurulmalıdır. Yarı gölge yerleri de sever. Ancak çok gölge yerlerde yapraklar dökülebilir.
Sıcaklık: Genellikle sıcağı sever. Kışın gece sıcaklığının 16 oC'den aşağı düşürülmemesi önerilir.
Hava: Derimsi yapraklar transpirasyonu önlediğinden oda havasının kuru olması bir sakınca yaratmaz. ancak yapraklar üzerinde biriken toz sık sık ılık suya batırılmış süngerle silinir.
Saksı Değiştirme: İki yılda bir erken ilkbaharda yapılmalıdır.
Üretim: Gözlü yaprak çelikleriyle, tepe çelikleriyle veya hava daldırma yöntemiyle çoğaltılabilir. Kesim sonrası çelik ılık suya daldırılarak sütlü özsuyun iletim demetlerini tıkamasını önlemelidir. Çeliklerle çoğaltmada toprak sıcaklığının yüksek olması (27 oC ) istenir.
|